آموزش برق خودرو

مدار فن خودرو

موتور خودرو در یک دمای مشخص بهترین راندمان و بازده را خواهد داشت و عملکرد طولانی مدت موتور در دماهای پایین تر و یا بالاتر از آن می تواند باعث بروز خسارت های سنگین شود. سرد کار کردن موتور افزایش اصطکاک و سایش قطعات (خصوصاً قطعات متحرک) را به دنبال خواهد داشت و گرمای بیش از حد نیز ممکن است موجب سوختن واشر سرسیلندر شود. مدار فن رادیاتور از ضروری ترین مدارهای خودرو می باشد که وظیفه ی خنک کاری و تعادل دمایی موتور را بعهده دارد. این مدار در خودروهای قدیمی بسیار ساده و ابتدایی بود.

مدار ابتدایی فن رادیاتور

ساده ترین مدار فن رادیاتور شامل: فیوز، موتور فن، مهره (فشنگی فن) و سیم کشی بوده است که معمولاً برق مثبت موتور فن دایمی بوده و منفی موتور توسط فشنگی قطع و وصل می گردید. بعبارتی کنتاکت های فشنگی بصورت سری با موتور فن قرار داشتند و از آنجا که موتور فن ازجمله مصرف کننده های توان بالاست و جریان قابل توجهی مصرف می کند،

تمامی جریان از کنتاکت های فشنگی عبور می کرد و ظرف مدت کوتاهی کنتاکت های فشنگی دچار سوختگی می شدند و مدار فن از کار می افتاد. این مشکل با اضافه کردن یک رله به مدار مرتفع گردید. به این صورت که فشنگی در مدار بوبین رله (مدار فرمان) قرار گرفت و منفی موتور از طریق کنتاکت های رله وصل و قطع می گردید. با انجام اینکار، عمر فشنگی افزایش یافت و از بروز مشکلات بعدی جلوگیری گردید.

 

مدار فن پراید کاربراتوری

مدار فن رادیاتور پراید کاربراتوری دارای یک رله ی نرمال کلوز NC می باشد.  مثبت موتور فن از ترمینال IG2 سوییچ و از طریق فیوز ۲۰ آمپری Cooling fan تامین می شود و منفی موتور توسط رله وصل و قطع می گردد. عامل قطع و وصل رله، فشنگی فن است که بدنه ی آن در تماس مستقیم با مایع سیستم خنک کاری است. فشنگی دارای یک تک فیش می باشد که به بوبین رله متصل است.

مدار-فن-پراید-کاربراتوری-در-وضعیت-غیر-فعال
مدار-فن-پراید-کاربراتوری-در-وضعیت-غیر-فعال
مدار-فن-پراید-کاربراتوری-در-وضعیت-فعال
مدار-فن-پراید-کاربراتوری-در-وضعیت-فعال

این تک فیش در حالت عادی که آب سرد است از طریق بدنه ی سنسور به بدنه ی خودرو متصل است درنتیجه بوبین رله با داشتن برق مثبت از فیوز meter و بدنه از فشنگی مغناطیس شده و کنتاکت ۳۰ را از ۸۷a جدا می کند (ارتباط بدنه با موتور فن قطع می شود).

اما وقتی که دمای آب بالا برود و به محدوده ی عملکرد فن برسد (در دمای 91 درجه) ارتباط تک فیش با بدنه از داخل فشنگی قطع می شود، درنتیجه مغناطیس بوبین رله ازبین می رود و کنتاکت های رله به حالت عادی بازمی گردند (پایه ی ۳۰ به ۸۷a می چسبد) و اتصال بدنه ی موتور فن از این طریق تامین می شود. با خنک شدن موتور و کاهش دمای آب مجدداً بوبین رله توسط فشنگی به بدنه وصل می شود و این چرخه تا زمانیکه خودرو روشن است ادامه می یابد.

 

مدار فن در خودروهای انژکتوری

در خودروهای انژکتوری واحد کنترل موتور ECU مدار فن را مستقیماً تحت کنترل دارد. البته در برخی از خودروها انجام این وظیفه بعهده ی یک واحد الکترونیکی مجزا می باشد مثل خودروی زانتیا و یا مدل های قدیمی پژو و سمند که دارای واحد کنترل فن بودند. در خودروهای انژکتوری یک سنسور مقاومتی (سنسور دمای آب) بجای سنسور سوییچی (فشنگی فن) در مدار وجود دارد که دمای آب را بصورت سیگنال الکتریکی به ECU گزارش می کند و اینکار با تغییر در مقدار مقاومت بین دو پایه ی سنسور و تکنیک اندازه گیری جریان انجام می شود.

سنسور دمای آب

سنسور دمای آب یک مقاومت متغیر وابسته به دماست یعنی مقدار مقاومت بین دوپایه ی این سنسور با مقدار دمای بدنه ی سنسور متناسب است. این سنسورها در دو نوع NTC و PTC موجودند.

سنسور دمای آب با ضریب دمایی مثبت PTC

مقاومت این نوع سنسورها با افزایش دما بیشتر شده و با کاهش دما کمتر می شود. سنسور دمای آب به رنگ قهوه ای در زانتیا و سمند قدیمی نمونه ای از سنسور PTC می باشد.

سنسور دمای آب با ضریب دمایی منفی NTC

مقاومت این سنسور با افزایش دما کاهش و با کاهش دما افزایش می یابد. از این سنسور بوفور در خودروها استفاده شده است نظیر سنسور دمای آب سبز و مشکی در پراید.

سنسور دمای آب در دمای پایین
سنسور دمای آب در دمای پایین
سنسور-دمای-آب-در-دمای-بالا
سنسور-دمای-آب-در-دمای-بالا

تشریح مدار فن در خودروهای انژکتوری

در بسیاری از خودروهای انژکتوری، مدار فن بصورت دو دور است مثل پراید زیمنس و تندر ۹۰ که در آنها یک مقاومت فنری کمتر از یک اهم (حدود نیم اهمی) به مدار اضافه شده است که جریان مصرفی موتور فن را محدود می سازد. مدار دارای دو رله یکی برای دور کند و دیگری برای دور تند می باشد.

برق مثبت خروجی از رله ی دور کند با عبور از مقاومت فن به موتور فن می رسد یعنی مقاومت با موتور بصورت سری قرار دارد بنابراین مقداری از ولتاژ روی مقاومت افت می کند و جریان عبوری از موتور به همان نسبت محدود می شود و موتور با توانی پایین تر از توان نامی خود به گردش در می آید (دور کند اجرا می شود)

مقاومت-فن
مقاومت-فن

اما اگر دمای آب به آستانه ی عملکرد دور تند که دمای ۱۰۵ درجه می باشد برسد ECU با بدنه کردن بوبین رله ی دور تند موجب می شود که برق خروجی از رله مستقیماً به موتور فن اعمال شود و موتور با حداکثر توان به چرخش درآید.

خط بازخورد یا Feed back

در مدار فن یک خط بازخورد Feed back تعبیه شده است که توسط آن ECU عملکرد موتور فن را کنترل می کند.  خروجی مقاومت فن و خروجی رله ی دور تند هردو به ذغال مثبت متصلند. دقیقاً از همین محل یک انشعاب به ECU می رود که همان خط بازخورد است یعنی برق چه از طریق رله ی دورکند و مقاومت و چه از طریق رله ی دورتند و مستقیماً به موتور فن اعمال شود خط بازخورد مثبت شده و ECU با دریافت این ولتاژ مثبت از سلامت رله و مقاومت فن مطمئن خواهد شد.

یعنی وقتی که ECU در زمان لازم، ولتاژ منفی برای بوبین هریک از رله ها می فرستد منتظر دریافت بازخورد از مدار می ماند چنانچه ولتاژ بازخورد به ECU نرسد به معنای وجود اشکال در مدار می باشد بنابراین ECU بلافاصله چراغ چک را روشن کرده و اقدامات تعریف شده را انجام می دهد مثلاً یکی از ایرادهایی که فراوان اتفاق می افتد اینست که با رسیدن دمای آب به آستانه ی دورکند چراغ چک روشن شده و فن مستقیماً با دورتند به گردش درمی آید (دورکند اجرا نمی شود) تحلیل این ایراد بسیار ساده است.

شایع ترین ایراد مدار فن

 با رسیدن دمای آب به آستانه ی عملکرد دورکند، ECU با اندازه گیری جریان مصرفی سنسور، دمای موتور را تشخیص داده و بوبین رله ی دورکند را بدنه می کند. بدیهی است که دراین حالت رله ی دورکند فعال می شود و برق خروجی از رله باعبور از مقاومت فن به موتور می رسد و ECU با مثبت شدن خط بازخورد متوجه مثبت شدن ذغال مثبت می شود.

اما اگر رله یا مقاومت فن معیوب باشند هیچ برقی به موتور فن نمی رسد و ECU هیچ بازخوردی دریافت نمی کند و این حالت برای ECU به معنای بروز ایراد در سیستم فن می باشد بنابراین بلافاصله چراغ چک را برای اطلاع راننده روشن کرده و رله ی دورتند را برای حفاظت از موتور فعال می کند. این مورد شایع ترین ایراد در مدار فن می باشد و غالباً به علت خرابی مقاومت فن یا کثیفی و زنگ زدگی اتصالات (اتصال ناقص) و یا خرابی رله ی دورکند می باشد.

نکته: در خودروی پراید جریان مصرفی موتور فن در دورکند ۹ آمپر و در دورتند ۱۴ آمپر است.

 

مدار فن پژو ۴۰۵، پارس، سمند و زانتیا

دراین خودروها از دو موتور فن جهت خنک کاری موتورخودرو استفاده شده است که بعنوان فن کندانسور کولر نیز عمل می کنند. اصول عملکرد مدار فن در این خودروها شبیه به هم بوده و تفاوت های چندانی باهم ندارند.

واحد کنترل مدار فن رادیاتور

کنترل مدار فن در این خودروها به دو صورت انجام می شود. در خودروهای پژو و سمند قدیمی و تمامی مدل های زانتیا از یک واحد الکترونیکی مجزا به نام کنترل یونیت فن جهت کنترل مدار فن استفاده شده است. در یونیت فن، اندازه گیری دمای آب از طریق یک آیسی تقویت کننده ی عملیاتی (op-amp) چهارگانه که در داخل یونیت فن تعبیه شده است صورت می پذیرد. اما در خودروهای جدیدتر کنترل مدار فن بعهده ی ECU می باشد. البته ممکن است که مدار فن با واحدهای دیگری نیز در ارتباط باشد.

کنترل مدار فن توسط ECU

واحد کنترل الکترونیکی (ECU) جهت اندازه گیری دمای آب از استراتژی اندازه گیری جریان استفاده می کند به این صورت که ECU یک ولتاژ ۵ ولتی برای سنسور دمای آب می فرستد. این ولتاژ از مقاومت داخلی سنسور عبور کرده و از پایه ی دیگر سنسور به ECU باز می گردد و در داخل ECU بدنه می شود. این چرخه، زمانی کامل می شود که سوییچ خودرو باز شود و برق از ترمینال IG1 سوییچ به ECU برسد.

در این صورت ECU فعال (active) شده و آیسی رگلاتور داخلی ECU چندین ولتاژ ۵ ولتی برای عناصر مختلف سیستم انژکتوری می فرستد از جمله یک ولتاژ برای سنسور دمای آب ارسال می شود که باعث جاری شدن جریان الکتریکی در مدار سنسور دمای آب می گردد. مقدار جریانی که از سنسور دمای آب می گذرد در حد میلی آمپر بوده و متناسب با دمای آب موتور است یعنی ECU با اندازه گیری جریان عبوری از سنسور می تواند دمای آب موتور و زمان عملکرد فن ها را تشخیص دهد.

 

وقتی سنسور دمای آب خراب می شود

معمولا خرابی سنسور دمای آب به دو صورت بروز می کند:

مقاومت سنسور کمتر از مقدار واقعی

اگر مقاومت سنسور دمای آب کمتر از مقدار واقعی باشد ECU دچار خطا و اشتباه خواهد شد و نخواهد توانست مقدار واقعی دمای آب را تشخیص دهد در نتیجه مشکلاتی در سیستم انژکتوری بروز می کند. مثلاً در زمستان های سرد صبح ها مقاومت سنسور خیلی بالاست در حدی که جریان عبوری از آن بسیار کم است و ECU از روی همین جریان کشی اندک متوجه سرمای شدید هوا خواهد شد و با فعال کردن استپر موتور راه ورود هوا را تا حدودی مسدود خواهد کرد و زمان پاشش انژکتورها را طولانی تر از حالت عادی خواهد کرد

در نتیجه ی این استراتژی ECU مخلوط سوخت و هوا غلیظ شده و خودرو سریعاً با تک استارت روشن خواهد شد اما اگر سنسور خراب شود بطوریکه مقاومتش کمتر از مقدار واقعی باشد جریان عبوری از آن افزایش یافته و ECU این حالت را به منزله ی دمای آب بالا (بالاتر از مقدار واقعی) تلقی خواهد نمود بنابراین راه ورود هوا را باز و زمان پاشش سوخت را کم می کند درنتیجه مخلوط سوخت و هوا رقیق شده و خودرو در هوای سرد با تاخیر و مکث روشن می شود.

مقاومت سنسور بیشتر از مقدار واقعی

اگر مقاومت سنسور بیشتر از مقدار واقعی باشد چه اتفاقی می افتد؟ فرض کنید که دمای آب موتور 20 درجه است. اگر دراین دما مقاومت واقعی سنسور 2.3 تا 2.7 کیلواهم باشد با خراب شدن سنسور و افزایش مقاومت، مقدار آن مثلاً به 4.5 کیلو اهم خواهد رسید. این مقدار مقاومت باعث جریان کشی کمتر از مقدار واقعی خواهد شد و ECU دمای آب را به اشتباه کمتر از مقدار واقعی (مثلاً صفر درجه) تشخیص خواهد داد درنتیجه راه هوا را بسته و زمان پاشش را زیاد می کند. بدیهی است که در این حالت مخلوط سوخت و هوا غلیظ شده و خودرو براحتی روشن می شود اما مصرف سوخت افزایش یافته و شمع ها سیاه می شوند.

 

سنسور دمای آب در خودروهای پژو و سمند و زانتیا

در خودروهای دارای یونیت فن، سه عدد سنسور دمای آب  موجودست. سنسورهای آبی رنگ و سبز رنگ از نوع NTC و سنسور قهوه ای رنگ از نوع PTC.

سنسور قهوه ای

 این سنسور فقط در خودروهای دارای یونیت فن موجودست. دارای دو پایه می باشد که با یونیت فن در ارتباط است و یونیت از روی اطلاعات دریافتی از این سنسور مدار فن را فعال و غیرفعال می کند.

سنسور-دمای-آب-نوع-ptc-(سنسور-قهوه-ای)
سنسور-دمای-آب-نوع-ptc-(سنسور-قهوه-ای)

نکته: چون این سنسور از نوع ضریب دمایی مثبت می باشد می توان برای راه اندازی زودتر از موعد فن ها یک مقاومت اهمی را با یکی از پایه های سنسور بصورت سری قرار داد که دراین صورت یونیت فن به ازای هر صد اهم به اندازه ی چهار تا پنج درجه زودتر فرمان فعالیت فن ها را صادر می کند.

سنسور سبز رنگ

این سنسور از نوع ضریب دمایی منفی بوده و دارای دوپایه است که در ارتباط با ECU هستند. در خودروهای دارای یونیت فن از اطلاعات این سنسور برای تنظیم پاشش سوخت. اجرای حالت ساسات و…؟؟ استفاده می شود اما در خودروهای فاقد یونیت فن، علاوه بر این ها از اطلاعات آن برای راه اندازی فن ها نیز استفاده می شود.

سنسور-دمای-آب-ntc-(سنسور-سبز)
سنسور-دمای-آب-ntc-(سنسور-سبز)


سنسور آبی رنگ

این سنسور از نوع ضریب دمایی منفی است و از اطلاعات ارسالی از آن جهت نمایش دمای آب بر روی آمپر آب استفاده می شود. این سنسور در پژو و سمند تک پایه و در زانتیا دو پایه است. در پژو و سمند بدنه ی این سنسور بعنوان پایه ی دوم عمل می کند.

 

سنسور-دمای-آب-ntc-(سنسور-آبی)
سنسور-دمای-آب-ntc-(سنسور-آبی)



رله های مدار فن پژو 405

دراین خودروها سه عدد رله ی ۵ پایه موجودست که در دوتای آنها فقط از چهار پایه استفاده شده و پایه ی ۴ یا نرمال کلوز فاقد ارتباط است. آن رله ای که از هر ۵ پایه ی آن استفاده شده است رله ی واسطه (واقع در سمت شاگرد) می باشد. یکی از رله های چهار پایه به عنوان رله ی دور کند (واقع در سمت راننده) از پایه ی یک یونیت و یا از یکی از پایه های ECU فرمان می گیرد و رله ی چهار پایه ی دیگر (وسطی) به همراه رله ی ۵ پایه، مشترکاً از پایه ی ده یونیت یا از یکی از پایه های ECU فرمان می گیرند. در حالت دور کند فقط بوبین رله ی سمت راننده بدنه می شود و در دور تند علاوه بر آن بوبین های دو رله ی دیگر نیز باهم بدنه می شوند بنابراین در دور تند هر سه رله فعالند.

 

 

جانمایی رله های فن پژو 405
جانمایی رله های فن پژو 405

 

عملکرد مدار فن پژو 405

وقتی که دمای آب به آستانه ی عملکرد دور کند برسد یونیت فن یا ECU از روی اطلاعات سنسور دمای آب زمان عملکرد مدار فن را تشخیص داده و با ارسال یک ولتاژ منفی به بوبین رله ی دور کند موجب اجرای دور کند می شود.

در حالت طبیعی دو موتور فن بصورت سری نسبت به هم قرار دارند و این ارتباط از طریق پایه ی ۳ (۳۰ یا مشترک) و پایه ی ۴ (۸۷a یا نرمال کلوز) رله ی واسطه، برقرار گردیده یکسر از موتور دوم مستقیماً به بدنه متصل است بنابراین فقط کافی است که به سر آزاد موتور اول یک ولتاژ مثبت اعمال شود. با فعال شدن رله ی دور کند ولتاژ مثبت پایه ی ۳۰ از پایه ی ۸۷ رله خارج شده و وارد موتور فن اول می شود و با عبور از سیم پیچ موتور اول از طریق رله ی واسطه به موتور فن دوم رسیده و بدنه می شود درنتیجه روی هریک از موتورها نصف ولتاژ باتری (حدود ۶.۵ ولت) می افتد و دور کند اجرا می شود.

دور کند فن پژو 405

در دورکند دوفن بصورت سری نسبت به هم قرار دارند و برق مثبت خروجی از رله ی دور کند وارد فن اول شده و با عبور از سیم پیچی موتور فن، وارد پایه ی نرمال کلوز رله ی واسطه (سمت شاگرد) می شود و از طریق پایه ی سه ی رله به فن دوم رسیده و با عبور از موتور فن دوم بدنه می شود. دراین حالت دو فن نسبت به هم بصورت سری قرار گرفته اند بنابراین هر دو فن باید به گردش درآیند.

با راه اندازی فن ها، در اثر دوران آرمیچر و برخورد ذغال ها به لامل های کلکتور حالت تناوبی در مدار ایجاد می شود که دارای ضربان و نوسان می باشد. این نوسان ها باعث می شود که سیم پیچ آرمیچر با عبور جریان مخالفت کرده و مقاومت القایی (رکتانس سلفی) در مدار ایجاد کند در نتیجه دو فن به مانند دو مقاومت سری در مدار افت ولتاژ ایجاد کرده و روی هر کدام از فن ها ولتاژی معادل نصف ولتاژ باتری می افتد. عاملی که موجب عملکرد فن ها در دور کند می شود همین است.
چنانچه مسیر عبور جریان به هر دلیلی قطع شود و برق مثبت ارسالی از رله ی دور کند به اتصال بدنه ی موتور دوم راه نیابد هیچ یک از دو فن کار نخواهند کرد.

دور تند فن پژو 405

چنانچه با اجرای دور کند، دمای آب کاهش نیابد و اطلاعات سنسور مبنی بر کاهش دمای آب به واحد کنترل الکترونیکی نرسد واحد کنترل علاوه بر بوبین رله ی دور کند، با ارسال یک منفی دیگر بوبین رله ی واسطه و رله ی سوم را نیز مشترکاً فعال خواهد کرد. دراین حالت دو فن بصورت موازی در مدار قرار می گیرند و هریک با حداکثر توان دوران می کند.

 

عملکرد مدار فن در زمان کولر گیری

در زمان فعالیت مدار تهویه ی مطبوع، فشار گاز کولر و وضعیت کلیدهای داخلی سوییچ فشار (سوییچ سه گانه) در عملکرد فن موثر است. ECU باید از فشار گاز کولر مطلع باشد تا بسته به شرایط مختلف بتواند مدار فن را کنترل کند. سوییچ فشار گاز یا سوییچ سه گانه عنصری است که وضعیت فشار گاز کولر را به اطلاع ECU می رساند. این عنصر از نوع سوییچی می باشد و درون آن از سه جفت میکروسوییچ استفاده شده است که تحت تاثیر فشار گاز کولر باز و بسته می شوند. پایه های سوییچ فشار با یونیت فن و ECU در ارتباط است.

 

 

 

(منبع: کارساز)

منبع
کارساز

نوشته های مشابه

‫68 دیدگاه ها

  1. ممنون از توضیحات بسیار خوب و قابل فهمی که در خصوص عملکرد رله فن و مکانیسم عملکرد اون ارائه کردید. بسیار عالی بود .

      1. سلام ممنون از توضیحاتتون ..لطفا منو راهنمایی کنید ممنون
        پراید ۹۶وقتی میخواد فن روشن بشه ۲یا ۳بار استارت میزنه وبار اخر فن کامل کار میکنه وحتی چند بار هم اصن روشن نشد ومن تا امپر رو دیدم همون لحظه ماشین رو خاموش کردم وهمون لحظه فن شروع به کار کرد ودوباره ماشین رو روشن کردم به نظر شما ایراد از کدوم فطعه میتونه باشه؟؟

        1. بادرود
          جناب پاسخ دادن بدون مشاهده خودرو و چک نکردن بسیاری از پارامترها مشکل می باشد باید این موارد یک به یک چک شود
          خرابی قطعاتی از قبیل رله های فن ، سنسور دمای آب (فشنگی دمای آب) و حتی ایسیو (ECU)
          بهترین کار اینست که شما در اولین فرصت خودرو را به متخصص برق خودرو نشان دهید.
          باسپاس

          1. نه بابا شما فقط اطلاعات جمع کردی کپی برداری کردی
            وگرنه سوالو با سوال و یا اینکه ببر پیش تعمیرکار جواب نمیدی.
            خودش میدونه باید ببره کجا ولی فکرکرد شما چیزی بلدین خواس مشورت کنه

          2. درود
            در ابتدا عرض شود کدام بخش اطلاعات کپی می باشد؟ مرجع شما کجاست؟برای نوشتن چنین مقاله ی ساعت ها بروی چند مدل خودرو تست کردیم با کمترین امکانات..
            و اینکه کدام سوال پاسخ دادیم ببر پیش تعمیرکار!!؟ هرچقدر مقدور باشد از همینجا سوالات پاسخ می دهیم
            باسپاس

    1. سلام و احترام حضور سرور گرانقدر.
      بسیار ممنون و متشکر از توضیح کامل و جامع حضرتعالی.
      یه پراید 14 مدل 86 دارم که در اکثر مواقع بعد از اینکه ماشین گرم میشه فن با دور تند روشن می شه و چند ثانیه بعد هم چراغ چک روشن می شه.
      رله های فن، رله های کولر، سنسور آب، و حتی مقاومت فن رو تعویض کردم، اما ایراد پا برجاست.
      جالب اینکه هر از گاهی هم برای مدتی خود به خود درست می شه و دور کند و تند به درستی کار می کنه.
      با توجه به فرمایشات حضرتعالی ظاهرا ایراد از فیدبک فن به ECU هستش.
      سئوالم اینجاست که خودم چطور می تونم ایراد رو پیدا و رفع کنم؟؟؟
      سیم و اتصالش رو چطور پیدا کنم.
      در صورت امکان با عکس راهنمایی بفرمایید ممنونتون می شم

      1. سلام، با توجه به مدل و نوع سیستم انژکتوری خودرو، شما باید به نقشه ی مدار و دفترچه ی اطلاعات خودرو مراجعه کنید. دراین موردی که ذکر کردید احتمال ایراد مدار فیدبک در درجه ی چندم اهمیت قرار داره. با این نشانه ها که عنوان کردید اینطور به نظر میرسه که یه ایراد متناوب مثل اتصال ناقص توی مدار وجود داشته باشه، یه چیزی مثل شل بودن یا کثیفی اتصالات و سوکتها که همیشه پای ثابت احتمالاته. بررسی کنید که آیا
        با تحریک رله ی دور کند توسط لامپ تست، فن دور کند فعال میشه یا نه. اگر رله فعال نشه، یا رله معیوبه و یا توی مسیر عبور جریان یه ایرادی هست اما اگر مشکلی نبود، ببینید که در زمان فن زدن، ECU ولتاژ منفی برای رله ی دورکند می فرسته یا خیر. اگر نمیفرسته یا ECU ایراد داخلی داره و یا اطلاعات دمای آب از دست داده که این هم بخاطر خرابی سنسور یا ایراد سیم کشیه. خلاصه باید مرحله به مرحله پیش برید و ایراد پیدا کنید. ضمناً توی ECU زیمنس احتمالاً پایه ی ۴۵ ECU مسیر فیدبکه و ECU ولئو پایه ی F2 سوکت قهوه ای.
        باسپاس

  2. من پراید کاربراتور دارم و یک فن دو دور رو ماشینم نصب کردم ایا میتونم به صورت دستی دور دوم فن رو وصل کنم چون امپرم با روشن کردن کولر بالا میره ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. با درود،
      دور تند فعال میشه؟جناب فقط آمپر میره بالا یا ماشین جوش میاره؟ شما بصورت دستی بدون مقاومت فن مستقیم به موتور فن باید برق بدین ولی بنظر باید مشکل حل کنید بیشتر توضیح بدین
      باسپاس

  3. سلام
    فن 206 تیپ 2 روی دور کند و تند چند امپر میشه
    من میخوام این فنو جای بجز ماشین استفاده کنم باید مدارشو چطوری ببندم و منبع تغذیه که باید استفاده کنم باید چی باشه که بهش فشار نیاد

    1. بادرود
      جریان دور کند 10 و 12 آمپره و جریان دور تند 22 آمپر حدوداً. موتور فن ۲۰۶ توانش 250 وات هست. در نظر بگیرین منبع باید جریان 25 امپر حداقل به شما بدهد حتما منبع تغذیه مناسبی تهیه کنید اگر از پاور کامپیوتر استفاده می کنید به نوشته های کنار دقت کنید هر خط 12 ولت چند آمپر می دهد. اگر قصد خرید دارید از منبع سوییچینگ صنعتی 30 امپر قیمتی در حدود 160 هزار تومن دارد تهیه کنید.
      باسپاس

  4. با سلام
    ضمن تشکر از متن بسیار کامل شما، خودرو من مدل 95 هست.میخواستم ببینم امکان داره سنسور راه انداز فن رو روی درب ترموستات نصب کنم،اگر امکانش هست توضیح بفرمایید

    1. بادرود. ما این کار نکردیم و بنظر هر تغییری باید محاسبه همراه باشه اسم خودرو نفرمودین؟دلیل این کار شما؟ اگر قصد دارید خودرو زود فن بزند و مشکل دمای بالا را حل کنید می توانید ترموسوییچ فن تهیه کنید بروی سرسیلندر خودرو نصب کنید.
      باسپاس

  5. سلام.انصافا توضیحات کامل و جامعی بود.موفق باشید.سوالی داشتم:از دو فن خودرویم فقط یکی کار میکنه آیا روی کولر اثری دارد یا خیر؟ ممنونم

    1. با سلام، ببخشید بابت تاخیر.مدل خودرو نفرمودین؟ اگر خودرو از گروه پژو پارس،سمند، 405 باشد نباید فقط یک فن کار بکند حتما به یک تعمیرکار مجرب نشان دهید زمانی که کلید کولر فعال می کنید باید هر دو فن با دور تند فعال شود.
      باسپاس

  6. سلام
    من یک خورو پی کی 85 دارم که زمان استفاده از کولر دما تا 100 بالا میره،ترموستات هم برداشتم هواگیری هم کردم، فیلر گیری هم شده، اما حالا میخوام فن رو تعویض کنم با فن دو دور، آیا امکانش هست؟ برنامش در ECU تعریف شده؟

    1. سلام و درود. اینکه برنامش تعریف شده، نه نشده. و اینکه آیا امکانش هست، چرا نیست هست ولی باید ECU رو خام کنن و سپس برنامه ی جدید روش بریزن که فن تک دور تبدیل به دو دور بشه البته اگر ECU قابلیت ارتقا داشته باشه. این سوال را باید از یک ECU ساز خبره بپرسید، من مطمئن نیستم.
      باسپاس

    2. باسلام خروجی رله فن رو به دور تند بده همون که به دور کند میره رو قطع کن به دورتر وصل کن.اینجوری همیشه دور تند فعال میشه

  7. سلام
    پراید ۸۴ دارم سیستم زیمنس … فنش روشن نمیشه باید حتما کولر بگیرم تا دمای آب بیاد پایین … ترموستاتشم عوض کردم … ممکنه فشنگی فن باشه ؟ یا رله ؟ ( البته رله فنش نمیدونم کدومه )

    1. سلام. چک کنید احتمال زیاد مشکل از رله های فن هست دو عدد رله فن کنار منبع انبساط پراید هست ، با تست لامپ خروجی رله در زمانی که دمای آب بالا 90 درجه دور کند و 95 درجه دور تند هست، باید برق مثبت داشته باشیم.
      بهتر هست در این مواقع از دستگاه دیاگ استفاده کنید. (نقشه مدار برای شما ارسال شد.)
      باسپاس

  8. باسلام .ممنون از راهنمای خوب شما..من یک خودرو پراید کاربراتوری دارم مدتی است که به محض اینکه میخواهم ماشین را روشن کنم فن دور کند شروع به کار میکند .حتی قبل از استارت زدن.وگاهی نیز عادی است و فن روشن نمیشود.در زمانی که فن پیش از روشن شدن متور کار میکند ماشین بسیار زیاد استارت میخورد وپس از روشن شدن درحالت ساسات میرود وچند ثانیه دود میکند ودرست میشود .چندین بار به تعمیر کار مراجعه کردم ولی نتوانستند مشگل راحل کنند ..در حالت عادی امپر اب از وسط نمیگذرد ولی کولر روشن کنم تا نزدیک قرمز میرود ولی دور تندفن کار نمیکند لطفا راهنمای کنید.ممنون.

    1. بادرود
      این عیبی که شما فرمودید احتمالا از مهره آب یا خرابی رله فن و یا حتی اتصال ناقص نیز می تواند باشد. ضمنا مدل کاربراتوری دو دور نمی باشد دور تند ندارد.
      آیا سیستم فن دستکاری کردید؟
      باسپاس

      1. باسلام،پرایدمدل۹۲دارم مدتی هست هنگام فن زدن اول به مدت۵ثانیه دورکن میزنه بعدازکارمیفته تندروشن میشه وچک روشن میشه،مقاومت رله وموتورفنم عوض کردم اماحل نشد،لطفاراهنماییم کنید،ممنون

        1. درود
          یک انشعاب از مسیر ذغال مثبت موتور فن میره برای ECU که همون مسیر فیدبک یا باز خورده. با توجه به اطلاعاتی که دادین احتمال داره که این ارتباط قطع شده باشه یا اتصال ناقص داشته باشه ضمن اینکه احتمال ایراد ECU هم وجود دارد.
          باسپاس

  9. سلام…فن پراید دور تند کار نمیکنه کند کار میکرد باطری ساز چک کرد گفت رله ها سالمه…ضربه زد پشت موتورفن ودرست شد راه افتاد…
    میگه موتور فن باید عوض بشه با زغال فن که همون زغال استارت است را بگیری خودت عوض کنی…میگه ما وقت نداریم فقط موتورفن را عوض میکنیم….آیا درست میگه از ایراد فن؟
    بعد مدتی دما میره بالا و فن را نگاه میکنم داره آروم کار میکنه….

    1. بادرود
      طبق گفته شما اگر با ضربه زدن به موتور فن دور تند در دمای بالا راه افتاد مشکل مشخصا از موتور فن هست اگر خودرو سیستم انژکتوری زیمنس هست باید در 95 درجه فن فعال بشه و رله دور تند برق مثبت مستقیم به موتور فن بدهد برای تست سلامت موتور فن بدون مقاومت فن به پایه سوکت فن می توانید برق بدهید باید با دور بالا کار بکند این کار باید توسط یک تعمیرکار ماهر انجام بشود اگر آشنایی ندارید تست نکنید. (در کانال تلگرام پست دستورالعمل تعویض موتور فن دو دور محصولات X100 و X200 قرار دادم )

  10. با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    من یه پراید ۱۳۲ اخر ۹۰ دارم .قبلا امپرش فقط ۲درجه بالا میومد و زمستون و تابستون هم ۲ تا بود.
    ولی الان ۲ ساله شده ۳ تا . چیکار کنم که بشه مثه قبلش؟ترموستات و فشنگی ها رو هم عوض کردم ولی تغییر نکرد.

  11. باسلام,خودرومن 405 مدل 96,الان چندروزه بامشکل کارنکردن فنها مواجه شدم نکه کارنکنه گاهی اوقات باید یه تکون ریز بهشون بدی تا عمل کنن وگرنه کارنمیکنن وامپراب تا وسط میاد بعدش شروع میکنه به دورتند کارکردن,با تکون دادن یکی ازفنها هردوشروع به کارمیکنن,پیش چندتا تعمیرکاربردم فشنگی اب ترمستادرلهای فن همروتعویض کردم اما مشکل حل نشده لطفا راهنمایی مکنید باتشکر

    1. بادرود
      ابتدا سیم کشی و اتصالات سوکت فن از لحاظ شل بودن یا کثیفی بررسی کنید اگر این موارد نبود موتور فن مشکل داره احتمال زیاد ذغال ها کوتاه شده..
      باسپاس

    2. با سلام از مطالب مفیدتون
      ماشین پراید ۸۷ دوگانه کارخانه دارم، متاسفانه فن خیلی بالا شروع به کار میکنه ( حدودا ۲_۳ میل بالای خط وسط) و یک میل زیر خط وسط هم قطع میکنه، که البته میخوام آمپر قبل از رسیدن به خط وسط فعال بشه…
      آمپر ساز بردم آمپر و ECU تا نرمال می‌باشد فشنگی آب رو سیاه گذاشتم، ترموستات رو ۷۴ گداشتم ولی مشکل حل نشده لطفا راهنمایی کنید

      1. سلام.
        با این مواردی که گفتید ظاهراً همه چیز سالمه بااین حال ممکنه سیم های ارتباطی از سنسور دمای آب به ECU دارای اتصال ناقص مثل عقب کشیدگی یا کثیفی باشن که در این صورت مقاومت مسیر بالا میره و ECU فرمان فعالیت فن دیرتر از حالت عادی صادر می کنه ازطرفی ممکنه همه چیز درست باشه و فقط آمپر آب دمای آب اشتباهی نشون بده. شاید هم عیب و ایراد مکانیکی وجود داشته باشه. به هرحال باید همه چیزو تست و بررسی کنید. اگر همه چیز صحیح و سالم باشه و بازهم فن دیرتر از موعد فعال بشه می تونید یه مقاومت با دوتا سیم سنسور دمای آب موازی کنید که دراینصورت فن چنددرجه ای زودتر عمل می کنه که البته مقدار اون مقاومت باید محاسبه بشه و یا از طریق آزمون و خطا باید مقدارشو پیدا کنید (اما این روش اصلاً درست و اصولی نیست). به غیرازاین دیگه راهی نیست به جز تغییر برنامه ی ECU درمورد عملکرد فن.

  12. باسلام خدمت شما و سپاس از سایت بسیار خوبتون
    بنده پراید کاربراتوری دارم که فنش یکسره شده و با باز کردن سوئیچ شروع به کار میکنه رله فن و فشنگی فن رو تعویض کردم اما درست نشد با در اوردن فشنگی و اتصال اون به بدنه فن خاموش میشه لطفا راهنمایی کنید

    1. درود
      این توضیحات حاکی از این که سیم کشی و رله ی فن سالمه اما در حالت عادی، فشنگی، بوبین رله ی فن منفی نمی کنه تا فن از کار بیفته. تک فیش فشنگی فن پراید کاربراتوری در حالت عادی باید به بدنه ی فشنگی راه بده. اگر راه نده فشنگی خرابه اما اگر راه بده ولی فن همچنان با باز شدن سوییچ به کار بیفته احتمال داره که بدنه ی فشنگی، ولتاژ منفی نداشته باشه یعنی وقتی دمای آب پایینه، تک فیش فشنگی که به بوبین رله وصله باید ولتاژ منفی داشته باشه. اگر منفی نداشته باشه، یا بدنه ی فشنگی منفی نداره و اتصالش ناقصه و یا فشنگی خرابه.
      با سپاس

    2. سلام ودرود استاد مقاومت چگونه موازی کنیم. الان یک ماه گرفتار شدم فن خیلی تول میکشه. تا دما رو به حد نرمال برسونه

      1. درود بر شما
        در ابتدا کاش مدال خودرو را عنوان می کردید ما چندین سال پیش با قرار دادن مقاومت 220 اهم بصورت سری درمدل های پژوی با سنسور قهوه ای که مجهز به یونیت فن هستند جواب گرفتیم دقت شود یکطرف سیمی که با سنسور مرتبط هست باید بریده و در مسیر سیم مقدار مقاومت ذکرشده قرار دهید باز در نظر داشته باشید این مقدار اهمی مقاومت اکتسابی هست و با آزمون خطا بدست می آورید در مدل های که سنسور سبز رنگ دارند مقاومت بصورت موازی باید بین دو سر سنسور قرار گیرد
        در انتها تغییرات به هیچ عنوان تایید نمی کنیم و ممکن است اشکالاتی در عمل کرد صحیح موتور ایجاد کند بخصوص در خودروهای پژوی دمای بالا طبیعی است!
        باسپاس

  13. سلام
    ترموسات و فشنگی فن نو کردم
    دما میاد بالا فن روشن نمیشه زمانی که فیش فشنگی رو میارم بیرون روشن میشه
    بخاطر رله فن هست؟چون شش ماه عوض کردم
    رله فن رو چطور میشه تست کرد؟؟پرایدم کاربراتوریه

    1. درود
      با توجه به اینکه رله ی فن پراید کاربراتوری از نوع نرمال کلوزه، پلاتینهای اون درحالت عادی به هم متصلن و در زمانی که دمای آب پایینه منفی موتور فن از طریق پلاتینها تامینه اما چون فیش فشنگی دراینحالت که آب سرد هست به بدنه متصله، بوبین رله مغناطیس میشه و پلاتینها ازهم جدا میشن و ارتباط موتور فن با بدنه قطع میشه پس وقتی فشنگی بدنه باشه و رله ی فن فعال، موتور فن خاموشه. حالا وقتیکه دمای آب بره بالا، بدنه ی فیش فشنگی قطع میشه یعنی ارتباط فیش با بدنه قطع میشه و میدان مغناطیسی بوبین رله ازبین میره درنتیجه ارتباط موتور فن با بدنه برقرار و فن روشن میشه. حالا با این نشونه هایی که دادین معلومه که فشنگی فن خرابه و در زمان بالا رفتن دمای آب منفیش قطع نمیشه و اگر سوکتو از روی فیش جدا کنید منفی قطع میشه و فن به کار میفته.
      باسپاس

  14. سلام زانتیا مدل۸۷ فن ها هیچ کدوم کار نمیکنن نه‌دور کند نه تند فشنگیا رو عوض کردم اما فایده نداشت

    1. سلام
      مدار باید بررسی بشه. دلایل مختلفی می تونه داشته باشه. اگر کلاً هیچ کدوم از فن ها درهیچ دوری عمل نمی کنن، احتمال خرابی یونیت فن یا ایراد سیم کشی و یا خرابی رله ها وجود داره.
      باسپاس

  15. سلام ی پراید کاربراتوری دارم ماشین روشن میشه وقتی موقع کار فن‌که میشه فیوز میسوزونه فیوز هم چهل امپره .فیوز رو عوض میکنم سوکت فشنگی فن رو در میارم کار میکنه ولی وقتی سر جاش میزنم باز فیوز میسوزونه میتونه از خود فشنگی فن باشه ممنون میشم راهنماییم کنید پیش باتری ساز بردم چندروز درست شد باز هم همینطوری شده

    1. بادرود
      در حالتی که فیوز سالم هست با جدا کردن سوکت فشنگی فن کار می کند در این حالت اگر سوکت فشنگی را به بدنه وصل کنید فن باید از کار بیفتد، این مورد را مطابق با مدار فن پراید کابراتوری بررسی کنید.
      پس از آن با اتصال سوکت به فشنگی دقیقا چه حالتی پیش میاد؟ یعنی فیوز درجا می سوزد؟ یا پس از لحظاتی کارکرد فن، فیوز می سوزد؟
      باسپاس

      1. سلام کلی الان سوییچ رو باز میکنم فیوز فن رو میسوزونه مشکل بنظرتون از قسمت فن ماشینه یااز جایی دیگه هم میتونه باشه ممنون از شما

        1. سلام
          سوکت موتور فن از سیم کشی جدا کنید بررسی کنید که آیا با باز کردن سوییچ فیوز می سوزد؟
          باسپاس

  16. باسلام و خدا قوت
    توضیحاتتون واقعا کامل و واضح بود. خیلی ممنون
    خدا بهتون سلامتی بده . موفق و پایدار باشید.

  17. سلام دوست گرامی
    مطالب شما انقدر ساده و گویا درج شده که به راحتی قابل فهمه،ممنون از سایت کاملتون ومتشکر که با حوصله این مطالب رو با تصویر مربوطه همراه میکنید که بسیار فهم اونها اسوده میشه

  18. سلام، بسیار عالی و کامل
    من یه 405 SLX دارم، زمانیکه فن دور کند (در هر حالتی) روشن میشه چراغ چک روشن میشه و همزمان پدال گاز غیر فعال میشه و گاز نمیخوره و باید یه بار ماشین رو خاموش کنم و دوباره روشن کنم تا گاز بخوره. خیلی جاها نشون دادم ولی سر در نیاوردن و خرج الکی رو دستم گذاشتن. ممنون میشم راهنماییم کنین

    1. سلام، خودرو باید حضوراً بررسی بشه. ممکنه ایراد نرم افزاری داشته باشه.
      باسپاس

  19. سلام
    وقتتون بخیر
    ماشین من پراید کاربراتوری هست و هیچ مشکلی از بابت کارکرد فن ندارد. تنها مشکل اینه که وقتی سوییچ رو باز میکنم (رو حالت اول ) فن شروع میکنه به کار کردن !!! و وقتی که سوویچ رو حالت دوم میره و چراغ های پشت آمپر روشن میشه فن خاموش میشه.چطوری میتونم این مشکل رو برطرف کنم؟
    با تشکر

    1. سلام.
      روی پله ی اول سوییچ موتور فن نباید برق دار بشه درغیراینصورت فن روشن میشه. احتمالاً یا مغزی سوییچ خرابه یا سیم کشی اشکال داره که باعث میشه موتور فن درحالت acc (پله ی اول سوییچ) برق دار بشه. برق موتور فن باید درحالت IGN و از طریق فیوز cooling fan برقرار بشه.
      باسپاس

  20. سلام وقت بخیر، پراید مدل 88 وقتی کولر میگیرم، فن میره دور تند ولی نسبت به دور کم یه کم دورش بیشتر میشه، ولی اگر برق مستقیم باطری به موتور فن بدیم دور موتور کامل زیاد میشه و امپر آب را پایین میاره، مشکل از رله سه قلو هست یا رله دوبل یه مشکله از جای دیگه هست چون برقی که به موتور فن میاد یه کم ضعیفه،

    1. درود
      رله ی دوبل که مستقیما با موتور فن ارتباط ندارد. شما درحال کار می توانید پایه های رله ای که مربوط به برق موتور فن هست رو به هم وصل کنید و به سلامت یا خرابی رله پی ببرید. این ایراد یا بخاطر خرابی رله هست یا مقاومت سیم کشی بیش از حد مجازه و یا اتصالات و سوکت ها مشکل دارند که می توانید در حین کار با اتصال پایه ها به هم بررسی کنید.
      باسپاس

  21. با سلام و وقت بخیر
    استاد بزرگ من یه پژو پارس سال دوگانه سوز مدل ۹۶ دارم که یه مدته فن دور تند بیشتر مواقع عمل نمیکنه مخصوصا زمانی که کولر میگیرم بیشتر متوجه میشم چون دما بالا میره
    همه فشنگیارو عوض کردم و رله ها هم عوض کردم ترموستات هم عوض کردم فشنگی کولر یا همان کلید سه کاره هم عوض شده ولی متاسفانه مشکل حل نشد کسیم نتونست راهنماییم کنه جز نمایندگی که میگفت ممکنه ECUایراد داشته باشه لطفا راهنماییم کنید
    با تشکر

    1. با درود
      خودروهای دوگانه بدلیل عملکرد متفاوت احتراق سیستم گاز سوز با بنزین سوز این مشکل شایع است در ابتدا حتما ایسیو توسط دستگاه دیاگ در شرایط که می فرمایید چک شود
      ایا در دمای بالا سیگنال برای فعال سازی رله ها را ارسال می کند..مسئله بعدی بارها مشاهده شده فشنگی یا سنسور دمای اب نو حتی دچار نقص بوده(بدلیل کیفیت ساخت) حتما با روش تستی که در مقاله گنجانده شده بررسی نمایید.
      باسپاس

  22. سلام ماشین سمند7 xدارم از زمانی که کولر ماشینو درست کردم آمپر آب دچار اختلال شده وبعضی وقتا فن‌ها برای کار کردن حتی سرد کردن آب وصل میشه وبعضی موقع ها قطع وباعث بالا رفتن آب می‌شود رله ها عوض کردم و یه مو تور فن ولی جواب نگرفتم
    حتی ایسو رو ریمپ کردم بازم درست نشد ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. بادرود، مدل ایسیو نگفتید در ابتدا از عملکرد سنسور دمای آب باید مطمئن شوید در ادامه از سلامت سیم کشی ها و حتی اتصالات سوکت ها بررسی شود.
      باسپاس

      1. با سلام
        پراید مدل ۸۲
        روشن شدن فن قبل استارت موقع سرد بودن کامل موتور
        بعد چند دقیقه خاموش میشه
        علتش میتونه چی باشه
        ممنون میشم راهنماییم کنین

        1. درود
          احتمالا مهره فن خراب است. وقتی آب سرد باشد باید در وضعیت نرمال کلوز قرار بگیرد.
          باسپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا