آموزش برق خودرو

سنسور یا حسگر

سنسورها نوعی مبدل (Transducer) می باشند که می توانند انرژی های مختلف را به انرژی الکتریکی تبدیل کنند بنابراین سنسورها نوعی مبدل انرژی هستند که غالباً از اطلاعات ارسالی از آنها بعنوان اطلاعات در مدار فرمان استفاده می شود بنابراین سنسورها مولد یا مبدل سیگنال نیز می باشند

 چراکه یک سیگنال غیر الکتریکی را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند مثل سنسور دور موتور در خودرو که یک سیگنال مکانیکی (حرکت فلایویل) را به سیگنال الکتریکی (ولتاژ متناوب) تبدیل می کند و از همین اطلاعات جهت فعال کردن سیستم انژکتوری و نمایش دور موتور در خودرو استفاده می شود و یا سنسور اکسیژن که یک سیگنال شیمیایی (مقدار اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز) را به سیگنال الکتریکی (ولتاژ مستقیمی که بین ۰.۱ تا ۰.۹ ولت می باشد) تبدیل می کند و ECU از همین اطلاعات برای بهینه کردن مصرف سوخت و افزایش راندمان موتور استفاده می کند.

انواع-سنسورهای-خودرو
انواع-سنسورهای-خودرو

انواع سنسورها

سنسورها دارای انواع مختلف و متنوعی می باشند. ساده ترین نوع سنسور، سنسورهای سوییچی می باشند مثل کلیدهای قطع و وصل و شستی ها، البته این قطعات به خودی خود سنسور محسوب نمی شوند بلکه به کار بردن آنها جهت سنس کردن یک حالت خاص، آنها را به عنوان یک سنسور ساده و ابتدایی مطرح می سازد.

 سنسورهای سوییچی معمولاً دارای یک برق انتظار می باشند و با دریافت یک سیگنال مکانیکی این برق انتظار را ازخود عبور داده و در خروجی تحویل می دهند. همچنین این سنسورها ممکن است در مدار قدرت نیز به کار گرفته شوند مثل کلید لای دری که با دریافت یک سیگنال مکانیکی (باز شدن درب خودرو) یک انرژی الکتریکی را جهت روشن شدن لامپ سقفی می فرستد.

پس دراین حالت به عنوان میکرو سوییچ در مدار قدرت به کار گرفته شده چراکه مستقیماً با مصرف کننده در ارتباط است اما از خروجی همین میکروسوییچ به عنوان اطلاعات در مدار فرمان نیز استفاده می شود مثلاً در هنگام فعال بودن دزدگیر اگر درب خودرو باز شود کلید لای دری سیگنالی به واحد کنترل دزدگیر می فرستد و واحد دزدگیر با دریافت این سیگنال، آژیر و فلاشر را فعال خواهد کرد.

 

سنسور های مقاومتی

سنسور مقاومتی نوع دیگری از سنسورها، سنسورهای مقاومتی می باشند که سیگنال های مکانیکی را با تغییر در مقدار مقاومت خود به اطلاع واحد کنترل می رسانند این سنسورها بصورت پتانسیومتر و رئوستا موجودند. یک نمونه از سنسورهای مقاومتی سنسور یا پتانسیومتر موقعیت دریچه ی گاز می باشد که یک سیگنال مکانیکی (زاویه ی دریچه ی گاز) را به اطلاع سامانه ی مدیریت موتور (ECU) می رساند و یا سنسور دمای آب که یک سیگنال حرارتی (درجه ی آب) را به اطلاع ECU می رساند.

 

سنسورهای القایی

سنسور القایی این نوع از سنسورها از قانون القا استفاده می کنند و شبیه یک آلترناتور ضعیف عمل می کنند یعنی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی (سیگنال) تبدیل می کنند. اصول کار این سنسورها بر پایه ی قانون فارادی استوار است که فرمول ها و معادلات آن توسط جیمز کلارک ماکسول بیان گردیده.

 

سنسورهای اثر هال

سنسور اثر هال این نوع از سنسورها همانطور که از نام آن پیداست از سنسور اثر هال بهره می برند مانند برخی از انواع سنسورهای سرعت و دور موتور. سیگنال خروجی از این سنسورها بصورت مربعی می باشد. پدیده ی اثرهال توسط ادوین هال کشف گردیده است.

منبع
کارساز

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا