آموزش برق خودرو

سنسور چیست؟

مفهوم سنسور

سنسور به معنای حسگر است و به قطعه ای گفته می شود که می تواند تغییرات ایجاد شده در یک یا چند پارامتر را تشخیص داده و یا اندازه گیری نماید حال این پارامتر ممکن است دما، فشار، زاویه، جرم، حجم، طول، یاهر کمیت و پارامتر دیگری باشد.

سنسور سوییچی

نمونه ی ساده و ابتدایی حسگرها، سنسور های سوییچی می باشند که در یک حالت خاص فقط عمل قطع و وصل را انجام می دهند و قابلیت اندازه گیری ندارند البته اینکار بصورت خود بخود و بدون دخالت مستقیم عامل انسانی انجام می شود مثلاً برای فعال شدن سیستم کولر راننده باید کلید AC را بفشارد پس کلید AC سنسور محسوب نمی شود. اما اینکه آیا فشار گاز موجود در سیستم در محدوده ی مجاز می باشد یا خیر پارامتری است که توسط سوییچ فشار گاز کولر تعیین می شود و عاملی که سوییچ فشار را قطع یا وصل می کند، فشار گاز می باشد و عامل انسانی در آن نقشی ندارد.

سنسور چیست؟
سنسور چیست؟

انواع سنسور سوییچی

بنابراین دراینجا سوییچ فشار یک سنسور سوییچی محسوب می شود مثل فشنگی ترمز، فشنگی دنده عقب، مهره ی فن و کلید لای دری که کلید هرکدام از آنها در یک حالت خاص مثل باز یا بسته شدن در یا فشرده شدن پدال ترمز قطع و وصل می شود.و همین امر موجب عملکرد مدار مرتبط با آنها خواهد شد مثلاً با باز شدن در صندوق عقب کلید موجود در صندوق عقب وصل می شود و همین امر موجب روشن شدن چراغ صندوق عقب خواهد شد. برخی از این سنسورهای سوییچی در ساختار داخلی خود دارای بیش از یک کلید می باشند مانند سوییچ سه گانه ی سیستم کولر در پژو و سمند. خروجی سنسورهای سوییچی  بصورت ناپیوسته می باشد یعنی فقط دارای دوحالت است. یا صفر است یا یک یا باز است یا بسته یا خاموش است و یا روشن.

سنسورهای آنالوگ

اما نوع پیشرفته تر سنسورها سنسورهایی هستند که خروجی آنها بصورت پیوسته و دارای مقادیر مختلفی می باشد. این سنسورها علاوه بر تشخیص یک حالت، عمل اندازه گیری را هم بصورت لحظه به لحظه و مداوم انجام می دهند.مثلاً سنسور موقعیت دریچه ی گاز علاوه بر اینکه باز یا بسته بودن دریچه ی گاز را به اطلاع ECU میرساند میزان دقیق باز بودن دریچه را هم به ECU گزارش می کند بنابراین در اینجا دیگر سنسور سوییچی کارساز نیست و اطلاعات دقیق تری نیاز است. یا سنسور دمای آب که تغییرات دمای آب را لحظه به لحظه به ECU گزارش می دهد. یا سنسور دور موتور که علاوه بر روشن یا خاموش بودن خودرو، دورهای مختلف موتور را نیز بصورت سیگنال به ECU می فرستد. به این نوع سنسور ها که خروجی آنها مقادیر مختلفی را شامل می شود سنسور های آنالوگ گفته می شود.

عملگر چیست؟

عملگر چیست؟ قطعه ای است که تحت کنترل مستقیم یا غیرمستقیم ECU می باشد. عملگرها بسته به شرایط و حالات مختلف موتور فعال یا غیرفعال می شوند، فرق سنسور با عملگر دراین است که سنسور با حس کردن تغییرات ایجاد شده در یک پارامتر، به واحد کنترل الکترونیکی سیگنال می فرستد اما عملگر با دریافت سیگنال موجب ایجاد تغییر در یک یا چند پارامتر می گردد. درواقع سنسورها اطلاعات لازم جهت عملکرد عملگرها را فراهم می کنند. واحد کنترل الکترونیکی اطلاعات ورودی خود را از سنسورها دریافت می کند و با توجه به این اطلاعات بهترین دستور را بصورت سیگنال در خروجی خود به عملگرها می فرستد. عملگرها شامل رله ی دوبل. انژکتورها. پمپ بنزین. کوئل دوبل. شیربرقی کنیستر. استپرموتور و…می باشد.

 

منبع
کارساز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا