آموزش الکترونیک عمومی

انیمیشن عملکرد ترانزیستور

در این انیمیشن سعی شده بطور ساده ساختمان یک ترانزیستور transistor و عملکرد آن تشریح شود در تصویر یک نمونه ترانزیستور NPN را مشاهده می فرمایید ، پایه ی امیتر به ولتاژ منفی و پایه ی کلکتور به یک آمپرمتر و یک مقاومت (مصرف کننده) متصل گردیده و در نهایت به پایه بیس توسط یک رئوستا ولتاژ مثبت اعمال می شود. به این آرایش امیتر مشترک می گویند چرا که جریان ورودی از پیوند بیس- امیتر و جریان خروجی از پیوند کلکتور- امیتر می گذرد (امیتر در ورودی و خروجی مشترک است).

ترانزیستورها در سه ناحیه کار می کنند که در زیر تشریح می گردد

 

ناحیه غیر فعال یا قطع

چنانچه در انیمیشن عملکرد ترانزیستور می بینید وقتی ولتاژ بیس- امیتر کمتر از 0.5 ولت باشد ترانزیستور دارای بیشترین مقاومت در مدار امیتر- کلکتور می باشد و جریانی که از امیتر به کلکتور جاری می شود بسیار ناچیز بوده و آمپرمتر مقداری را نمایش نمی دهد. دراین حالت ترانزیستور در ناحیه غیر فعال یا قطع قرار دارد و پیوند امیتر- کلکتور مانند یک کلید باز است.

ناحیه فعال 

در این ناحیه وقتی به پایه بیس ولتاژی بین 0.5 تا 0.7 ولت اعمال شود، مقاومت امیتر- کلکتور متناسب با ولتاژ بیس کاهش خواهد یافت درنتیجه جریان عبوری از امیتر بصورت تقریباً خطی افزایش می یابد. دراین حالت ترانزیستور در ناحیه ی فعال (تقویت کنندگی یا خطی) قرار دارد و تلفات توان درآن زیاد است. درواقع ناحیه ی فعال درمیان نواحی قطع و اشباع قرار گرفته است.

ناحیه اشباع

وقتی ولتاژ اعمالی به بیس ترانزیستور به بالای 0.7 ولت برسد مقاومت بین امیتر و کلکتور کاهش یافته و به سمت صفر میل می کند و جریان امیتر- کلکتور افزایش می یابد تاجاییکه افزایش ولتاژ بیس دیگر تاثیری در جریان عبوری از امیتر- کلکتور نخواهد داشت. دراین حالت ترانزیستور درناحیه ی اشباع است و جریان امیتر- کلکتور در حداکثر مقدار خود قرار دارد (امیتر و کلکتور دراین حالت مثل یک کلید بسته عمل می کنند).

(کارساز)

User Rating: 3.98 ( 2 votes)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا