آموزش برق خودرو

دریچه گاز برقی (الکترونیکی)

دریچه گاز مکانیکی

در بسیاری از خودروهای انژکتوری نظیر پراید و تندر ۹۰ و ریو و تیپ های قدیمی پژو و سمند، دریچه ی گاز از نوع مکانیکی بوده و پدال گاز مستقیماً توسط سیم گاز با دریچه ی گاز در ارتباط است.

دراین خودروها جهت اطلاع ECU از زاویه ی دریچه ی گاز، محور دریچه با سنسوری به نام سنسور دریچه ی گاز کوپل شده بطوریکه تغییرات زاویه ی دریچه ی گاز توسط این سنسور به اطلاع واحد مدیریت موتور (ECU) می رسد و ECU از این طریق متوجه مقدار باز بودن (زاویه) دریچه ی گاز خواهد شد و با توجه به این اطلاعات و اطلاعات دریافتی از سایر سنسورها، مطابق برنامه ای که برای آن تعریف شده پاشش سوخت را متناسب با درخواست راننده کنترل می کند.

دریچه گاز برقی
دریچه گاز برقی

دریچه گاز برقی

 دراین سیستم زمانی که دریچه ی گاز کاملاً بسته است هوای مورد نیاز موتور از یک مسیر کنارگذر تامین می شود و مقدار هوایی که از این مسیر به موتور می رسد توسط استپرموتور و با دستور ECU تعیین می شود.

دریچه گاز برقی Throttle position sensor

 اما در خودروهای دارای دریچه ی گاز برقی (throttle position sensor) نظیر پژو ۲۰۶ و سمند TU5 و سمند موتور ملی EF7، پدال گاز ارتباط مستقیم با دریچه ندارد بلکه دراین سیستم ها سنسور موقعیت پدال گاز موجود است که مقدار فشرده شدن پدال گاز را به اطلاع ECU می رساند و ECU با توجه به این اطلاعات و اطلاعات دریافتی دیگر، با ارسال سیگنال های متناسب، دستور باز شدن دریچه ی گاز را صادر می کند.

ضمن اینکه دراین سیستم ها استپرموتور حذف و وظایف آن به واحد دریچه ی گاز برقی محول شده است. در خودروهای دریچه مکانیکی تغییرات ناگهانی پدال گاز عیناً به دریچه منتقل شده و این کار منجر به برهم خوردن نسبت سوخت و هوا و افزایش گازهای آلاینده ی خروجی از موتور خواهد شد اما در سیستم های دریچه برقی، ECU تغییرات ناگهانی پدال گاز را تعدیل کرده و موجب تغییرات نرم تر و ملایم تر دور موتور می گردد. بدیهی است که دراین حالت سوخت کمتری مصرف شده و مهم تر از آن گازهای آلاینده ی کمتری تولید می شود.

(کارساز)

منبع
کارساز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا